تأثیر مستخلصات الثوم المائیة والکحولیة على القابلیة التطفیریة للأشعة فوق البنفسجیة القصیرة الموجة (UVC) فی کونیدات الفطر Aspergillus amstelodami

القسم: بحث
منشور
Jun 24, 2025
##editor.issues.pages##
16-25

الملخص

This study involved testing the effect of four subinhibitory concentrations of garlic extracts (aqueous and alcoholic) on the mutagenicity of short wave ultraviolet (UVC 253.7 nm) in conidia of the fungus Aspergillus amstelodami.The concentrations of the aqueous extract tested were 2.5 , 5 , 7.5 and 10 mg / ml conidial suspension, The concentrations of alcoholic extract were 0.5 , 1 , 1.5 and 2 mg / ml conidial suspension. Tests were done using the pre-treatment method. Both the aqueous and alcoholic extracts caused inhibition in the mutagenicity of UVC in conidia of the fungus A. amstelodami.

الإحصائيات

كيفية الاقتباس

K. Girges, R., & K. Al-Taee, R. (2025). تأثیر مستخلصات الثوم المائیة والکحولیة على القابلیة التطفیریة للأشعة فوق البنفسجیة القصیرة الموجة (UVC) فی کونیدات الفطر Aspergillus amstelodami. مجلة علوم الرافدين, 19(4), 16–25. https://doi.org/10.33899/rjs.2008.41528